Rapport från banan

Rapport från banan!

Det är månadsskifte mellan januari och februari. Normalt sett är gräsklippning det sista jag brukar tänka på så här års men med den här ”vintern” är det något som diskuteras flitigt bland mina kollegor. Nederbördsmängd är också något som vi pratar om. På de senaste 4 månaderna har det fallit ner 340 mm regn. Det är ganska mycket mer än normalt.

Hur har då detta påverkat vår bana? Det som vi i vanliga fall bråkar med så här års är snömögel. Hittills har vi klarat oss utan angrepp vilket är mycket positivt. I höstas genomförde vi ett omfattande luftningsarbete för att få bort missgynnande lager i greenerna. Dessa lager kallas Blacklayer och uppstår i syrefattiga miljöer. Vatten bidrar starkt till dessa lager så det är klart att det myckna regnandet gjort att utfallet inte blivit så bra som vi hoppats. Blir våren torr så tror jag ändå att vi kommer bli kvitt problemen. På grund av det fuktiga vädret har det bildats en del alger på greenytan. För att gynna gräset i vår kommer vi vertikalskära för att få bort en del av alghinnan. Detta gör vi inte förrän gräset är i bra tillväxt.

Så var det där med att klippa eller inte. Gräset borde klippas med tanke på hur långt det är men skulle det bli ett omslag i vädret så kan gräset skadas ordentligt. Det finns fortfarande risk att kallt väder kommer indragandes och då anser jag att det är bra om gräset inte är stressat vilket det blir av en klippning så här års. Vidare resonerar jag att om vintern skulle utebli så har vi tid att klippa ner gräset i etapper. Det största problemet med att gräset är långt är just att man inte bör klippa av allt på en gång utan sänka stegvis. Det tar alltså längre tid att komma till önskad klipphöjd ju längre gräset är.

I övrigt kan vi rapportera från banan att vi renoverat dränering på hål 6, 13 och 15 samt renoverat tee på hål 4 (tee 51) och hål 7 (tee 46,51 0ch 56). Det kommer vara mark under arbete där ett tag in på våren men det kommer bli riktigt bra. I höstas jämnade vi till och sådde om höger sida av 8ans fairway. Gräset har etablerat sig fint men kommer även det vara mark under arbete ett tag in på säsongen. Det har blåst ner mycket småkvistar i år. All hjälp med att räfsa upp dessa under vår städdag tas emot med stor tacksamhet. När banvårdsdagen kommer hållas återkommer jag med.

För er som är intresserade av banskötsel så tänkte jag sammanfatta vad det pratas om i golfvärlden. Jag har precis kommit hem från en utbildningsvecka i Harrogate utanför Leeds, England. Storbritanniens greenkeeperförbund (BIGGA) anordnade där en mässa samt en mängd föreläsningar.

Allas vår Mikael "Bobban" Frisk hade dessutom ordnat fördömliga studiebesök på Royal Lytham and StAnnes, Royal Birkdale och Alwoodley GC. På samtliga banor blev vi guidade av deras banchefer som berättade om hur de sköter dessa 100-åriga pärlor. Slående var att alla hade som strävan att få till hållbara ytor genom minsta möjliga påverkan. Klipp, välta, gödsla så lite det går. Mer vältning ger mer luftning. Dressning måste följa gräsets tillväxt men bör inte göras med längre än 2-3 veckors mellanrum.

Från föreläsningssalarna kan rapporteras att miljö, miljöpåverkan och att arbeta hållbart är det som det pratas om mest. R&A ägnar mycket tid och resurser på detta ämne. Väldigt många föreläsningar handlade om hur man kan sköta en bana ekologiskt. Det finns ingen som har en universallösning som löser allt men det finns en lösning på nästan allt.

I mässhallen gick det inte finna mycket nyheter. En gräsklippare fungerar i grunden på samma sätt som den gjorde för 150 år sedan men teknologin runt drivningen har självklart utvecklats. Det pratas om drivmedel, batterier och vad som kommer ersätta detta. Robotar utvecklas men det har inte skett några revolutionerande uppfinningar. Det är fortfarande för dyrt samt att regelverket gör att

man inte sparar personal. Idag får en robot göra jobbet men det måste finnas personal i närheten. Visst kan den personen kratta en bunker eller flytta ett hål samtidigt men vinningen blir totalt sett inte så stor.

Det finns numera ganska mycket forskning gjorda av STRI, STERF, R&A mm. Alla dessa organisationer får sina medel från samt arbetar för golfen. En greenkeepers största jobb är att sålla bland all kunskap och använda sig av den praxis som lämpar sig bäst på sin mark med sina förutsättningar. Erfarenhet spelar här en stor roll.

Att träffa kollegor och, ursäkta uttrycket ”nörda ner sig”, har varit mycket lärorikt. Nästa gång kommer jag ta med mig golfklubborna. Att gå på de fantastiska banorna jag nämnde och inte slå ett enda slag var jobbigt. Jag antar att det är samma känsla som att bli frihetsberövad och satt i fängelse. Men som en klok herre som vi mötte på en av banorna sa när jag gnällde lite över att inte få spela: - There is always one who is happy only when he is complaining!

Ha det så gott tills vi hörs igen!

Per Nyman, Banchef

per.nyman@vaxjogk.com

Kommentarer