Per Nyman informerar om banans status

Hej på er!

Äntligen har vi plusgrader och snön börjar sakta försvinna. Sen i början av december har vi, förutom korta perioder, haft ett snötäcke över hela banan. Första snön kom innan det blev tjäle i marken. Det är inte optimalt. Svampar trivs i sådana förhållanden och kan orsaka ganska stora skador. Runt jul försvann snön lagom till dess att barnen vill ut och prova sina julklappar. När snön var borta blev det kallt och tjälen kröp ner en bit i marken. Under dessa förhållanden stannar även svamparnas aktivitet och ett lager med snö blir som ett bra skydd mot frysskador. Vad jag försöker säga är att snö kan vara bra men likväl ens värsta fiende.

Det vi kan göra är att skapa så bra förhållande för gräset som möjligt. Att gräset trivs och kan växa sig starkt är den bästa försäkringen för en bra vinteröverlevnad. Under hela året gäller det att se till att gräsytan är lagom tät, lagom vatten och näringshållande och att den får bra med sol och vind. Vi är duktiga på att sköta om våra greenytor men har inte möjlighet att jobba likadant med tees, foregreen och fairways. Nu när vi kan se mer och mer av våra gräsytor ser vi att våra greener klarat vintern bra men att resterande ytor har en del skador.

Så vad gör vi nu? Så fort tjälen släpper kommer vi lufta våra ytor. Att släppa ut gaser och få ner syre i profilen är viktigt. Det är också viktigt att få igång bevattningen om det skulle bli för torrt. När marktemperaturen är runt 4 grader kommer växtligheten igång. Detta kan ta sin lilla tid om det är kalla nätter. När växtligheten är igång måste gräset ha näring. När vi bedömer att gräset är starkt nog för att klara av golfarnas slitage öppnar vi de ordinarie greenerna.

Inom de närmsta dagarna kommer tjällossning ske. Det kommer vara blött och extremt kladdigt. Golfbilar är förbjudna tills vidare och det kan bli aktuellt att vi stänger hela banan om spel orsakar för stora skador.

Det vi hoppas på nu är varma dagar med mycket sol. Vind och varma nätter hade också varit bra.

Ha det gott!

Per Nyman

Kommentarer