Nytt världshandicapsystem

Från och med 1/3-2020 gäller nya världshandicapsystemet.

Sex handicapsystem blir ett

Logotyp för världshandicapsystemet World Handicap System

Golfen har sedan länge haft globala regler när det gäller golfspel, utrustning och amatörer. Men när det gäller handicapreglerna har det funnits sex olika regelverk.

Med start 2020 kommer de att ersättas av ett nytt, där allt grundläggande är gemensamt för golfare i hela världen. Systemet kallas World Handicap System (WHS) – på svenska världshandicapsystemet. I Sverige sker övergången 1 mars 2020.

Grunderna i världshandicapsystemet

• Ett snittsystem. Din exakta handicap blir genomsnittet av de åtta bästa av dina 20 senast registrerade ronder. Du ser din exakta handicap i Min Golf (från 1 mars 2020).

• Max exakt handicap blir 54,0. Den tidigare spärren för höjning över 36 är borttagen. Inkluderar alla typer av golfare.

• Det blir inga handicapgrupper. Alla golfare oavsett handicap får registrera sällskapsronder och ronder från nio hål och uppåt.

• Två sätt att registrera. Välj mellan att fylla i bruttoslag hål för hål eller en total poängbogey-score i Min Golf.

• Ingen förregistrering. Du behöver inte meddela eller registrera i förväg att du vill spela en handicaprond. Har du spelat enligt golfreglerna är det bara att registrera ronden i Min Golf.

• Godkända spelformer. För att gälla som handicaprond gäller att du spelat ronden enligt reglerna för slagtävling, poängbogey eller maxantal slag (slaggolf).

Några av fördelarna

• Mer rättvisande. Världshandicapens snittsystem reagerar snabbare på förändringar och speglar din aktuella spelstandard bättre än det tidigare systemet, som i mångt och mycket baseras på din allra bästa förmåga.

• Kortare ronder. I världshandicapsystemet får alla golfare registrera alla ronder från nio hål och uppåt. Det underlättar om du inte har tid eller möjlighet att spela 18 hål.

• Globalt. Med ett världshandicapsystem blir din handicap jämförbar med spelare från hela världen. Som resande golfare kan du spela med och mot andra spelare på lika villkor oavsett land.

Delta i klubbens informationsträffar angående nya handicapsystemet och lära dig grunden för hur systemet fungerar.

Datum Dag Starttid Antal deltagare (max) Plats
2/3-2020 Måndag 18:00 50 Restaurangen Växjö GK
9/3-2020 Måndag 18:00 50 Restaurangen Växjö GK
12/3-2020 Torsdag 14:00 30 Klubbrummet Växjö GK

Anmälan sker genom Min Golf på golf.se. Informationsträffarna ligger upplagda som tävlingar.
Varje informationspass beräknas pågå i ca 2h.

Du kan även välja att sitta hemma och läsa på om handicapsystemet genom länken nedan som förklarar enkelt hur det fungerar.

Länk: Onlineutbildning gällande nya världshandicapsystemet