Kjell Gransvik, klubbens ordförande, informerar

Hej golfvänner!

Äntligen är golfsäsongen igång igen (fast det är både hällregn, halv orkan och åska utanför huset när jag skriver detta). Den gångna vintern tog lite tid på sig att både komma och försvinna. Men när vintern väl gav upp så gick det snabbt för Per & co att få banan i spelbart skick. Skidåkning ena veckan och golf nästa. Imponerande jobbat! Och ett stort tack alla ni, drygt 100 medlemmar som hjälpte till på städdagen.

Min säsong började i år med lektioner i ladan av Lars. Sedan följde jag med på klubbens resa till Spanien i april. Normalt brukar jag spela ganska bra de första rundorna varje år, för att sedan, när självsäkerheten infunnit sig, tappa spelet totalt. I år har de inledande rundorna varit rena katastrofen, så jag förväntar mig nu att när jag väl kommer igång så kommer spelet att fungera lysande resten av säsongen. Jag är i alla fall positiv tills motsatsen bevisats.

Alexander Björk

Jag behöver ju inte spela på samma nivå som Alexander Björk för att bli nöjd. Alexander som nu tagit sin första seger på Europatouren, efter ett enastående spel sista dagen. Vi är både glada och stolta att ha Alexander som ambassadör för Växjö GK.

Ni har väl fått inbjudan till vår klubbkväll på onsdagen 9 maj kl 19.30.

Då kommer Alexander Björk att föreläsa, exklusivt för klubbens medlemmar och samarbetspartners. Temat för kvällen är Alexander Björks golfresa. Från ung junior på Växjö GK till etablerat Europatourproffs.

Hus på Växjö GK

Detta var en av punkterna på dagordningen vid vårmötet. För er som inte var där vill jag förklara vad vi menar med rubriken.

Bakgrunden är att vi medlemmar upplever att vi har ett hårt tryck på banan. Det kan vara svårt att hitta lediga tider med kort varsel. En del kan förklaras av att vi i VGK spelar dubbelt så många rundor på vår hemmabana som genomsnittet på andra klubbar i Sverige.

Det har också framkommit i visionsarbetet att vi vill ha en mer utvecklad range och övningsområde.

Fullängdsrange, grästee, tak över utslagsplatserna, belysning, etc så att vi kan ”förlänga säsongen” i alla fall vad gäller träningsmöjligheterna.

Kunde vi dessutom få tillgång till ytterligare 9 hål så skulle ju trycket på banan bli rimligare.

Parallellt med detta håller Araby ridklubb på med att se över sin verksamhet och anläggning. Ridklubbens byggnader är i mycket dåligt skick, och förmodligen behöver dom rivas för att bygga nytt. Man har dock ett mycket starkt önskemål om att finnas kvar på samma ställe som idag.

Vi har inlett en diskussion med ridklubben och kommunen med förslaget att marken norr om vårt övningsområde borde kunna räcka till både för Växjö GK och ridklubben. Både kommunen och ridklubben har initialt ställt sig positiva till att undersöka detta närmare. Detta förutsätter förmodligen att ridklubben kan få andra beteshagar än befintliga, inom det totala naturområdet norr om ridhuset, så att vi kan växa norrut med vårt övningsområde och ytterligare 9 hål.

Vi har nu engagerat Pierre Fulke för att ta fram en mycket översiktlig skiss över våra markbehov, som underlag till fortsatta diskussioner med ridklubben och kommunen.

Som en sista punkt i denna plan finns att undersöka möjligheten att bygga bostadsfastigheter på någon, eller några, delar av vår mark, för att finansiera den tilltänkta utbyggnaden av banan. BOATI har visat stort intresse att genomföra ett projekt med bostadsfastigheter.

Sammanfattningsvis vill jag poängtera att vi idag befinner oss i början av en lång process, och det finns många utmaningar under resans gång. Det handlar ju bl.a. om att kommunens detaljplaner behöver ändras, och det görs inte så där utan vidare.

Vi kan heller inte garantera att det överhuvudtaget är genomförbart, men vi tycker det är så pass intressant att vi kommer att gå vidare. Det kan ju bl.a. ge oss möjlighet att utöka vår bana och skapa en rimligare beläggning.

Idag drivs klubbens projekt av mig och vår klubbchef Claes, och vi har inga externa resurser som kostar pengar. Fulkes engagemang görs inom ramen för vårt löpande samarbete.

Betalningspåminnelse

Så kommer då den punkten som jag tycker är tråkigast, och rent av onödig, att behöva skriva om.

Inför detta året har vi haft ett större antal medlemmar som sagt upp sitt medlemskap, än vad vi förväntat oss. Vi vet heller inte ännu hur många nya medlemmar som kommer att tillkomma. Det är ju först nu som säsongen startat.

Tyvärr har vi fortfarande många befintliga medlemmar som ännu inte betalat in sin avgift. Förra veckan hade vi över 300 000 Kr obetalda avgifter. Vissa av dessa kommer säkert att betalas in, men vi vet inte hur stor del. En del betalar inte utan ser det som en uppsägning av sitt medlemskap.

Det gör att vi för närvarande har svårt att veta hur vår ekonomi ser ut. Och det medför att vi blir restriktiva med de utgifter vi accepterar. Så styrelsen har redan nu börjat dra i bromsen vad gäller utgifter.

Så än en gång vädjar jag till alla att betala medlemsavgift och spelrätt i tid.

Det var allt för denna gången.

Jag önskar er alla en härlig, inspirerande och lärorik golfsäsong

Kjell Gransvik

ordf. Växjö GK