Exklusiv intervju med Alexander Björk

Foto: Getty Images

Efter en imponerande rookiesäsong på Europatouren fick vi en frågestund med Alexander Björk som i helgen befann sig i Hong Kong där han spelade UBS Hong Kong Open som är Europatourens första tävling för 2018. Alexander fanns länge med i segerstriden men fick tyvärr ge sig emot australiensaren Wade Ormsby som segrade på totalt 269 slag
(-11).

Resultatlistan från UBS Hong Kong Open

Pos Namn Till par Resultat Totalt
1 Ormsby Wade -11    68,68,65,68 269
2 Björk Alexander -10 69,66,67,68 270
2 Cabrera Bello Rafa -10 69,68,64,69 270
2 Peterson Paul -10 70,68,65,67 270
2 Suri Julian -10 68,67,69,66     270

Wow, vilken säsong du haft och bjudit oss på. Går det att beskriva den eller är du lika imponerad som vi av din rookiesäsong på Europatouren?

Absolut, det var en väldigt bra rookiesäsong. Förvånad skulle jag inte säga att jag är, satte upp målet att vara topp 60 på Race to Dubai redan innan säsongen och har strävat mot det hela året, men såklart är jag nöjd med säsongen och att komma 43:a första året.

Vad skulle du själv säga är nycklarna till en sådan bra säsong på Europatouren? Vad är det som du och Graham jobbat med och kommer att jobba med?

Nycklarna för mig har varit en väldigt stabil sving. Puttningen har varit lite upp och ner men svingen har oftast fungerat. Sista veckan kom puttningen igång lite mer så siktar vidare på att förbättra den. Det kommer bli fortsatt jobb på alla delar med fokus på utslag och puttning, men även vässa järnspel, wedgar och närspel ytterligare. Man jobbar alltid med att försöka förbättra alla delar så det är en ständigt pågående process.

Blir det lite välförtjänt vila nu eller vad händer den närmaste tiden?

Nu är jag i Hong Kong och har precis spelat två varv och har en bra position inför helgen med en delad 3:e plats. Så närmast siktar jag på en riktigt bra helg. Nästa vecka spelar jag på Mauritius som blir årets sista tävling innan jag lägger klubborna på hyllan i en månad vilket kommer bli skönt efter 38 tävlingar senaste 14 månaderna.
OBS! Det blev en bra helg kan vi nu tillägga!

Det är alltid kul att se dig spela på TV. Kommentatorerna öser verkligen beröm över dig och man känner sig stolt som Växjö GK-medlem! En sak som de nämnt ibland är att du behöver öka i slaglängd. Är det något som du håller med dem om?

Jag skulle vilja slå lite längre med drivern. De andra klubborna slår jag oftast tillräckligt långt med. Men jag kommer inte att börja svinga hårdare för att slå längre och därmed riskera att tappa kontrollen. Jag kommer försöka maximera utrustningen och jobba med fysiken för att sakta öka längen utan att tappa i riktning. Det är fortfarande viktigast för mig att slå rakt då järnspelet från fairway är min styrka.

Hur ser planerna ut för 2018 som dessutom är ett Ryder Cup år. Vad tror du om att pegga upp i en match emot USA på Le National i slutet september?

Jag har goda förhoppningar om ett bra år 2018. Känner att spelet är tillbaka till den formen jag hade i somras och puttningen börjar falla mer och mer på plats. Nu har jag varit ute ett år och känner mig mer bekväm på touren. Skulle bitarna falla på plats ordentligt är det inte omöjligt att få pegga upp där. Men det skulle givetvis vara en riktig bonus och det är inget som jag räknar med redan andra året, men jag gillar banan!

Annars under 2018. I år spelade du 30 tävlingar. Hur blir upplägget för 2018? Kommer du att få vara med i de allra största tävlingarna? (WGC och Majors)

Det blir nog ganska likt 2017 års spelschema men jag kan planera bättre och jag vet att om jag anmäler mig i alla vanliga tävlingar så kommer jag in. Som det ser ut nu är jag inte inne i några majors eller WGC men givetvis siktar jag på att spela in mig i dom.