Höstrapport från vår Head Greenkeeper

Hej!

Vilken höst vi har haft så här långt. Förra året kändes det som att vädergudarna bestämt sig för att hoppa över hösten och köra en sommar till. Det kan vi inte säga i år. Mycket regn och ibland har det känts som om det legat en blöt filt över hela Växjö. Vi jobbar för att hålla banan så torr som möjligt för det är det bästa skyddet mot skadesvampar. Det har som ni förstår varit mycket svårt. Det positiva är att alla svampälskare haft ett outtömligt förråd i skogen och att vår bevattningsanläggning inte behövts slitas på.

Vi har under året fått många glada tillrop så vi tar det som att vi lyckats med att leva upp till era förväntningar. För att få till ett så bra 2018 som möjligt måste förbereda för vintern. Det är viktigt att gräsytorna inte blir för täta så här års. Vi har och kommer fortsätta med att lufta och dressa de flesta spelytor som behöver det. Just nu är det greenerna som står på tur. Vi gör alltid allt för att lämna spelytorna så spelvänliga som möjligt men en försämring får ni räkna med. Vill även upplysa er om att golfbilar inte är tillåtet ute på banan för stunden. Glöm inte bort att alla insatser har vi igen längre fram!

Till sist passar jag på att påminna er om att ni inte får spela på banan om det blir frost. Frosten kan dyka upp snarare än man tror och ibland bildas inte frost förrän solen precis går upp. Ett fruset gräs så här års är mycket känsligt. Snälla, ta en kopp kaffe till eller gör det som ni skulle göra efter rundan före istället om det är frost på morgonen. Av erfarenhet brukar frosten släppa runt kl 10 så planera ert spel efter väderleksrapporterna. Vi kommer inom kort sätta ut vintergreener men vi vill inte att ni spelar på dem heller när det är frost. Allt gräs tar stryk när det blir frost så här års. Efter ett antal frostnätter och några hela dagar med minusgrader har gräset gjort sig redo för vintern och då tål det slitage på ett helt annat sätt. Fram till dess ber vi er att respektera avstängningarna. Många tror tyvärr att vi har andra regler för vårt övningsområde och övningsgreener men det är ingen skillnad på gräset där.

Ha det gott och tack för att ni hjälper oss skapa bra förutsättningar för 2018.

Per Nyman

Kommentarer